Foraje puturi de medie adancime

 

Puturi apa de medie adancime

Foraje puturi de medie adancime

 

   Cu ce se executa forajele de medie adancime     

Foraje puturi de medie adancimeForarea de puturi de medie adancime se executa cu utilaje specifice. Avem in dotare 2  tipuri de utilaje capabile sa execute foraje de medie adancimeUtilaje semimecanice, actionate electric si manual, precum si foreze puturi apa de mici dimensiuni, cu capacitate de forare mare. 

Utilajele folosesc atat forta umana cat si hidraulica. Sunt utilaje cu foraj uscat sau cu circulatie directa de fluid de foraj.

     Foraje puturi de medie adancime – Varianta 1

Executia puturilor de medie adancime cu un utilaj semimecanizat care foloseste atat forta umana cat si mecanica.

Acest utilaj sapa in sistem uscat si foloseste coloane metalice de diferite dimensiuni pentru protejarea malurilor si a panzelor freatica acvifere. Aceste coloane au diametre de 168 mm, 220 mm si 278 mm.

Acest tip de utilaj poate fora pana la adancimi de aproximativ 60 de metrii.

In functie de zona si de numarul de coloane metalice folosite se poate face tubarea unui put de medie adancime cu burlane de tip pvc neagra cu imbinare la cald sau cu burlane de tip pvc albastre cu imbinare prin infiletare si diametre de 125 mm , 140 mm si 160 mm.

Consideram un put de medie adancime orice foraj care are depaseste 30 de metrii, dar nu mai mult de 50-60 de metrii.

Executam foraje puturi apa de medie adancime cu acest tip de utilaj numai in zone argiloase.

Acest tip de utilaj nu poate executa foraje puturi de medie adancime in soluri dure.

   Foraje puturi de medie adancime – Varianta 2

 Folosirea pentru executia unui put de medie adancime o foreza cu motor termic sau electric, cu circuit direct de noroi bentonic.

Aceasta foreza de mici dimensiuni are capacitate de forare pana la 90 de metrii, asadar poate fora si puturi de mare adancime.

La fel ca si utilajul semimecanizat in urma saparii cu acest tip de foreze se pot monta burlane de tip pvc, negre sau albastre cu diametre de 125 mm, 140 mm sau 160 mm, aceste tubulaturi fiind special fabricate pentru a putea fi folosite la puturile de medie adancime.

Aceste tubulaturi sunt foarte rezistente la presiuni  mari pe care pamantul de la adancimi medii le exercita asupra lor.

In ambele cazuri calitatea lucrarii este garantata. Folosindu-se materiale de cea mai buna  calitate, metoda de forare nu va influenta rezultatul final.

Executam foraje puturi apa de medie adancime cu acest tip de utilaj numai in zone argiloase,  nisipoase  dar si soluri semi-dure (zona de deal)

Acest tip de utilaj nu poate executa foraje puturi de medie adancime in soluri dure, zone muntoase.

   Filtre si impachetare cu margaritar

De regula la puturi de medie adancime se folosesc filtre screen de fabrica cu fante de 0.5 sau 0.7 mm si impachetare cu pietris margaritar quartos de Pleasa sort 0.6- 1.2 sau 1.2-2 mm in functie de granulatia panzei freatice acvifere captate

   Calitatea apei si a forajului

Din punct de vedere al calitatii apei, un put forat la a treia panza freatica acvifera, teoretic nu are nitriti, nitrati , micro-organisme si fecale, dar poate contine alte elemente chimice .

Din pacate nimeni nu va poate garanta ca la adancimea „X” in scoarta pamantului se gaseste o apa de o calitate buna sa nu, forajele fiind lucrari cu caracter ascuns.

Acest tip de foraj este net superior calitativ unui put de mica adancime. Atat prin tipul de executie cat si prin debitele de apa furnizate.

Se foloseste personal calificat, materiale de cea mai buna calitate si nu in ultimul rand izolarea apelor de suprafata. Aceste operatiuni garanteaza un put de cea mai buna calitate,

   Debite estimate din foraje de medie adancime

Din puturile de medie adancime se pot obtine debite cuprinse intre 2000 si 6500 de kitrii extrasi pe ora.

Debitul este influentat de puterea panzei freatice acvifere captate dar si de zona geografica unde urmeaza sa fie executat forajul respectiv.

Durata de executie al unui foraj de medie adancime este dupa caz cuprins intre 4 si 10 zile.

   Foraje puturi de medie adancime – Avantaje

  •  Calitatea apei
  •  Durata mare de viata al unui astfel de foraj (daca este exploatat corespunzator un put de medie adancime practic nu are limita de viata) , daca se executa denisipari periodice.
  •  Cantitatea de apa pe care un foraj de medie adancime il poate furniza (2000-6500 litrii pe ora)
  •  Izolarea panzelor de suprafata, acestea neputand sa contamineze sursa de apa captata, bucurandune de calitatea apei din profunzimea scoartei terestre.

   Foraje puturi de medie adancime – Dezavantaje

– Durata de executie

– Adancimea relativ mare a forajului care duce catre un pret total de executie mai ridicat, dar care isi amortizeaza investitia initiala intre 3-5 ani (comparativ cu costurile de la reteaua publica).

Pentru mentenanta de foraje puturi de medie adancime, va rugam sa vizitati pagina destinata acestor tipuri de lucrari la pagina pentru denisipari puturi sau denisipari puturi de medie adancime   

Deasemeni puteti obtine mai multe informatii cu privire la foraje puturi de medie adancime si denisipari puturi de medie adancime si accesand urmatoarele link-uri utile:

  1. Foraje puturi de medie adancime
  2. Foraje puturi apa de medie adancime
  3. Denisipari puturi de medie adancime
  4. Denisipari puturi apa de medie adancime

Pentru a putea face o oferta corecta de pret si pentru intrebari si/sau nelamuriri cu privire la executia de foraje puturi de medie adancime , va rugam sa ne contactati prin email la adresa office@ecoforajeputuri.ro sau la numerele de telefon: 0730.206.692 / 0763.267.775

  Cu respect, echipa ecoforajeputuri.ro