Este bine ca aceste denisipari sa se faca in aceste intervale de 5-10 ani pentru ca ele sa poata furniza debitele de apa necesare activitatii, sa nu sufere colmatari premeditate si sa se infunde zona filtranta a forajului
Denisipare prin sistem aer-lift cu pompa mamuth si motocompresor.
– Folosirea unor pompe de capacitate mai mare decat debitul furnizat de forajul propiuzis
– La executia forajului sa folosit un margaritar impropiu de o granulatie mare sau diametrul sapei de forare a fost mic, locul ramas liber intre gaura forata si tubulatura fiind insuficient pentru margaritar.
Aceste situatii in care puturile de mare adancime se nisipeaza, margaritarul nu mai poate retine micile particule de nisip, acestea intra in compozitia margaritarului, formand in jurul tubulaturii un strat mai dens prin care apa circula mai greu.
Cu timpul particulele de nisip patrund si prin filtru screen in profunzimea forajului, scazandu-i debitul. Aceste particule de nisip adunandu-se in timp la fundul forajului vor fi angrenate de pompele sumersibile si aduse la suprafata.
In momentul in care in interiorul forajului este suficient nisip pentru a putea fi angrenat la suprafata de catre pompa sumersibila , aceasta din urma va suferi uzura care va duce pana la stricarea acesteia, nisipul actionand ca un smirghel .
O alta cauza a deteriorari unui foraj prin nisipare este faptul ca se folosesc o perioada foarte indelungata de timp fara a se face o denisipare.
Denisiparile trebuiesc facute la intervale de 3-5 ani, chiar si preventiv, chiar daca forajul nu pare ca ar avea probleme.
– marirea permeabilitatii
– evitarea nisiparii forajului de puntile formate oprind trecerea elementelor fine
– marirea razei efective a forajului si implicit a debitului acestuia
– micsorarea pierderilor de sarcina in zona activa a filtrului.
ECO Foraje Puturi .RO
0763.267.775
0730.206.692
office@ecoforajeputuri.ro
www.ecoforajeputuri.ro